Яворівщина: традиційна кухня

Яворівщина традиційна кухняУ 2011 році світ побачило цікаве видання «Яворівщина: традиційна кухня» за авторства Наталії Косик. У цій праці подано напрацювання усіх не байдужих людей до місцевих традицій та місцевої кухні зокрема.

Запрошуємо до смачної мандрівки Яворівщиною. Смачного!!!

Яворівщина: традиційна кухня

  Надаємо можливість для вільного завантаження з нашого сайту електронної версії видання. Смакуйте на здоров'я

 

ББК 594.25(4УКР-4ЛЬВ)

УДК 392.8(477.83-2)

         К-71

ISBN 978-966-02-6200-3

Косик Наталія. Яворiвщина: традицiйна кухня / Н. М. Косик – Львiв: Науково-видавничий центр „Опiлля-Л”, 2011. – 44 с. : іл. (Серiя «Євросоцiум: традицiї українцiв»)

Kosyk Natalia. Yavoriv: traditions cuisine / N. M. Kosyk – Lviv: Scientific-Publishing Center „Opillya”, 2011. – 44 p. : img. (Series “Eurosocium. Ukrainian traditions”)

Видання мiстить матерiали про iсторiю та традицiї харчування у Яворiвському районi Львiвської областi. Висвiтлено особливостi мiсцевої кухнi; рецепти традицiйних щоденних i святкових страв; заготiвлю й способи зберiгання продуктiв та кухарськi поради господинь Яворiвщини.

Видання призначене для прихильникiв здорового харчування, шану-вальникiв традицiї. Смачного Вам, дорогi краяни!

The edition contains material about the history and traditions of food in Yavoriv district, Lviv region. Features of the local food, traditional recipes for everyday and festive dishes, provision and storage methods of products and tips of Yavoriv district hostess are described here.

The edition is intended for supporters of healthy food, fans of tradition.

Enjoy your meal, dear countrymen!

Яворівщина традиційна кухняТворча група краєзнавцiв – дослiдникiв давньої мiсцевої кухнi: Iрина Радченко, Марiя Баб'як, Марiя Хоча, Марiя Кiт, Леся Бiльська, Микола Глова, Наталiя Косик.

Видавництво підготевлено силами технічної групи: головний редактор Василь Лаба, літературний редактор Оксана Галаник, художній редактор Леся Більська, технічний редактор, обкладинка та світлини Івана Більського

Видання здійснено в рамках проекту «Розвиток зеленого туризму в Українському Розточчі – запорука стійкого розвитку регіону». Головним виконавцем проекту є Товариство краєзнавців Яворівщини «Гостинець». Основними партнерами проекту є Західноукраїнський ресурсний центр (ЗУРЦ), відділ освіти Яворівської райдержадміністрації, Яворівський осередок національної Спілки майстрів народно-го мистецтва України.

Фінансова підтримка проектові надана Представництвом Німецького об'єднання народних університетів (DVV іnternational) в Україні.

Яворівщина: традиційна кухня.

ДУЖИЙ ТА ФАЙНИЙ, БО З ДОБРОГО ВIХТУ

Як хочеш пізнати нарід,

роби то з поміччю очей і шлунка

Народна мудрість

Нарівні з мистецтвом до культурної спадщини Яворівщини варто долучити традиції місцевої кухні, адже вона у певний спосіб відображає таланти, вміння та самобутність наших краян. З минулих століть до нас дійшли рецепти оригінальних страв, традиції приготування поживної їжі та низка усталених правил стосовно культури харчування.

На специфіку становлення яворівської кухні вплинули насам-перед природні умови. Велика кількість водойм зумовила ранній розвиток рибопромислу, а відтак різні способи готування риби: вудження, соління, запікання на вогнищі та приготування особли-вих  видів юшки. Сьогодні далеко за межами Яворівщини знають про апетитну янівську рибу. Багатство лісів, щедрих на ягоди і гриби, сприяло урізноманітненню страв та способів заготівлі продуктів.

Яворівський борщ, приготований на житній заквасці, за смако-вими якостями перевершує добірні сучасні страви. Гречаний пиріг можна справедливо назвати смачною візиткою нашого краю. А ще апетитні запражки, м'ясна мачанка, бухта і солодкі страви в пошані на святкових столах мешканців Яворівського району.

У виданні запропоновано призабуті рецепти страв, які доцільно повернути в повсякденний раціон, оскільки вони випробувані досвідом поколінь. І, безперечно, мають потенціал стати візи-тівкою краю як важлива складова розвитку зеленого туризму на теренах Яворівщини.

Ми щиро вдячні господиням, які зберегли давні рецепти і щед-ро ними поділились: Стефанії Тейкало (Лісок); Ользі Возній, Марії Охримчук, Ганні Данило, Стефанії Козак (Старичі); Ганні Манівсь-кій (Дубровиця); Пелагії Клюс, Марії Жмурко (Чернилява); Анні Сич (Лужки); Любомирі Щудлюк, Лідії Корнилейко, Стефанії Різник (Яворів); Катерині Костур (Дрогомишль); Марії Кіт (Хляни); Валентині Гребельній (Івано-Франкове); Марії Жвірко (Руда Кра-ковецька); Стефанії Слець (Завадів). Їх кухарські поради виражені у послідовності приготування страв та колориті повчальних при-повідок. З цією метою в тексті збережено автентичність місцевої говірки.

У книжці подана тільки маленька часточка смачного надбання яворівчан. Ми свідомі того, що потребують детальнішого дослі-дження теми кухонного начиння, традиційного оформлення сто-лу, переписів наливок, домашніх вин, десертів… Сподіваємося, що інформація «зачепить» небайдужих мешканців краю і стане поштовхом до глибших досліджень і нових видань. Тому звертає-мося з пропозицією про співпрацю до всіх охочих доповнити наступне видання цікавими знахідками традиційної яворівської кухні.

А допоки готуйте страви за поданими рецептами і смакуйте на здоров'я! СМАЧНОГО!!!

  Голова товариства краєзнавців Яворівщини «Гостинець»

Наталія Косик

Додаткова інформація